projekty   studio   oferta   kontakt   en


Dom
dwupokoleniowy


Pełczyce to niewielka wieś pod Wrocławiem. Malowniczo położona, sprawia wrażenie opuszczonej. W tej zapomnianej ale urokliwej okolicy ma powstać dom dla dwóch pokoleń, z łączącą obie części salą do medytacji. Nowoczesny dom o statycznej bryle, w kształcie litery “U” inspirowany zabudową regionu.

Charakterystycznym elementem stodół do przechowywania siana są bramy umożliwiające przejazd ciągnika bezpośrednio na teren uprawny. Taki widok na przestrzał, z placu na naturalny pejzaż, stał się inspiracją przy kształtowaniu układu domu. Strefy mieszkalne dwóch części domu usytuowane są symetrycznie, w środkowej części budynku łączą się salą zen.
Części dzienne dwóch skrzydeł wyposażone są w duże narożne przeszklenia, przez co są bardzo jasne. Części z pokojami mają małe okna, nawiązując do okien zabudowań gospodarczych. Sala ćwiczeń, po otwarciu okien usytuowanych na dwóch przeciwległych ścianach, łączy dziedziniec z drugą stroną domu. W środku budynku znajduje się otwór na chowane segmentowe zadaszenie basenu, rozsuwane na wiosnę i jesień.Dom, swoim układem i stylistyką, tworzy przyjazną i komfortową przestrzeń do spokojnego i uważnego życia, wkomponowując się przy tym w otoczenie.

inwestor: prywatny autor: Anna Kołodzińska Marmur Studio projekt: 2016 etap projektu: projekt koncepcyjny powierzchnia: 627m2 lokalizacja: Pełczyce k. Wrocławia























oglądaj dalej

︎


  
projektowanie wnętrz Wrocław, projekty wnętrz Wrocław, architekt Wrocław © 2016 Marmur Studio Anna Smardz