projekty   studio   oferta   kontakt   en




Dom
z widokiem


Choć wzniesienie, na którym znajduje się wieś Porzażysko jest niewielkie, widok na okolicę zaskakuje i zapiera dech. Działka budowlana od strony panoramy ma jedynie 16 metrów szerokości, należało więc zaprojektować dom tak, aby maksymalnie otworzyć go na stronę z widokiem, zachowując jednocześnie funkcjonalność wnętrza i aspekty ekonomiczne.

Pożarzysko to wieś w województwie dolnośląskim, 15 kilometrów na północny - wschód od Świdnicy. Położona jest malowniczo, na lekkim wzniesieniu, w paśmie Przedgórza Sudeckiego. Przy ładnej pogodzie, patrząc w kierunku południowo-wschodnim, widać Ślężę. Działka budowlana jest wąska i długa, co jednoznacznie narzuca kształt budynku - w uproszczeniu budynek powiela kształt działki. Kuchnia z salonem i jadalnią stanowią jedną wielką przestrzeń na końcu domu, co pozwala maksymalnie cieszyć się widokiem na Zalew. Podłużny dom został w połowie “złamany”, dzięki czemu jeszcze jedna krótka ściana zyskała okno z pięknym widokiem. Powstało idealne miejsce na sypialnię. Do domu wchodzi się przez wnękę wydzieloną fragmentem ściany z łukowatymi przejściami. Zadaniem arkad w zabudowie śródziemnomorskiej jest ochrona przed słońcem, tutaj elegancja łuków podkreśla wejście, a ściana osłania przed deszczem lub nawiewaniem śniegu.

inwestor: prywatny autor: Anna Kołodzińska Marmur Studio projekt: 2017 etap projektu: projekt koncepcyjny powierzchnia: 166m2 (z garażem) lokalizacja: Pożarzysko k. Świdnicy





użyj bocznych strzałek
︎











Działka jest usytuowana we wschodniej części wsi, tuż przy skarpie, za którą rozciągają się pola uprawne, a horyzont zamyka Zalew Mietkowski.








oglądaj dalej

︎


  
projektowanie wnętrz Wrocław, projekty wnętrz Wrocław, architekt Wrocław © 2016 Marmur Studio Anna Smardz